Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

5 Λόγοι για τους οποίους δεν απογειώνονται τα όνειρα


Αναγνώρισε τα πράγματα που παγιδεύουν τα όνειρα μας-και ξεπέρασε τα
Πολλοί από εμάς δεν βλέπουμε ποτέ τα όνειρα μας να πραγματοποιούνται. .Aντί να πετάνε μέσα από τα σύννεφα, τα όνειρα μας παλεύουν με την πτώση όπως ένα αεροπλάνο με σπασμένα φτερά.
Έχω εντοπίσει 5 λόγους για τους  οποίους συνήθως τα όνειρα μας δεν πραγματοποιούνται:
1. Έχουμε αποθαρρυνθεί από τους άλλους και δεν ονειρευόμαστε
Πρέπει να πιλοτάρουμε τα όνειρα μας. Δεν μπορούμε να τα εμπιστευθούμε σε κανένα άλλο .Οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν τα δικά τους όνειρα δυσανασχετούν όταν εμείς κυνηγάμε τα δικά μας όνειρα. Αυτοί οι άνθρωποι νοιώθουν ανεπαρκείς όταν εμείς επιτυγχάνουμε, για αυτό και προσπαθούν να μας τραβήξουν κάτω.
Αν ακούμε τις εξωτερικές φωνές, τότε εμείς είμαστε αυτοί που επιτρέπουμε την ομηρεία των ονείρων μας . Σε κάποια στιγμή οι άνθρωποι  θα θέσουν περιορισμούς πάνω μας με το να αμφιβάλλουν για τις ικανότητες μας. Όταν περιβαλλόμαστε  από τις αναταράξεις της κριτικής (the turbulence of criticism), θα πρέπει να κρατάμε σφιχτά τον έλεγχο για να μην βγούμε εκτός πορείας.
2. Πέφτουμε στη συνήθεια να συμβιβαζόμαστε τη μετριότητα.
Ο μέσος όρος είναι το κανονικό για κάποιο λόγο. Το να είσαι όμως εξαιρετικός, ξεχωριστός απαιτεί έξτρα προσπάθεια, και  το να έχεις εμπνευσμένη και ασυνήθιστη πειθαρχία. Όταν προσπαθούμε να δώσουμε μάχη για τα όνειρα μας, θα πρέπει να ξεπεράσουμε  το βάρος της αντιπολίτευσης. Όπως συμβαίνει με την βαρύτητα, έτσι και οι περιστάσεις της ζωής διαρκώς μας σπρώχνουν από τα όνειρα μας και μας κατεβάζουν κάτω στην μετριότητα.( tugging us down to mediocrity
).
Οι περισσότεροι από εμάς δεν πληρώνουν το τίμημα που χρειάζεται για να ξεπεράσουν την αντιπολίτευση στα όνειρα μας. Μπορεί να ξεκινάμε εμπνευσμένοι , αλλά με τον καιρό κουραζόμαστε. Αν και ποτέ δεν σκοπεύουμε να παρατήσουμε τα όνειρα μας, αρχίζουμε να κάνουμε  παραχωρήσεις εδώ κι εκεί. Με τον καιρό, οι ζωές μας γίνονται τετριμμένες και τα όνειρα μας ξεφεύγουν.
3. Παρεμποδιζόμαστε από απογοητεύσεις  και πληγές του παρελθόντος.
Στην ταινία Top Gun,  ο Tom Cruise υποδύεται τον Maverick, ένα νέο ταλαντούχο πιλότο στο ναυτικό των ΗΠΑ.. Στις εναρκτήριες σκηνές της ταινίας ο Maverick επιδεικνύει τις πτητικές του ικανότητες αλλά επίσης και μια τάση να φτάνει  στα όρια της ασφάλειας. Κατά το μέσο της ταινίας,  η χαρακτηριστική επιθετικότητα του Maverick  φέρνει καταστροφή. Το αεροπλάνο του συντρίβεται, σκοτώνοντας τον καλύτερο φίλο του και συνοδηγό.
 Παρά το γεγονός ότι απηλλάγη από την  αδικοπραξία, οι επίπονες αναμνήσεις του ατυχήματος, καταβάλλουν τον Maverick.Σταματά να αναλαμβάνει κινδύνους και χάνει το πλεονέκτημα του. Παλεύοντας να ανακτήσει την ισορροπία του, σκέφτεται να παρατήσει το όνειρο του. Το περιστατικό αυτό σχεδόν καταστρέφει την καριέρα του, αλλά τελικά φτάνει στο εσωτερικό του για να καταφέρει έτσι να βρει τη δύναμη και να επιστρέψει στον ουρανό.
Σαν τον  Maverick, πολλοί από εμάς ζουν με τη μνήμη της αποτυχίας ενσωματωμένη στην ψυχή τους. Ίσως μια επιχείρηση που ξεκινήσαμε να διαλύθηκε, ή να απολυθήκαμε από μια θέση ηγεσίας.  Η απογοήτευση είναι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις προσδοκίες και στην πραγματικότητα, και όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το χάσμα. Η αποτυχία είναι ένα  αναγκαίο και φυσικό μέρος της ζωής, αν όμως πρόκειται να κυνηγήσουμε τα  όνειρα μας, τότε, σαν τον Maverick, θα πρέπει να επιδείξουμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τις πληγές του παρελθόντος.
4. Στερούμαστε της αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας.
Τα όνειρα είναι εύθραυστα
. Θα πληγούν από επιθέσεις από όλες τις πλευρές. Για αυτό και θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με μεγάλη δόση αυτοεκτίμησης. ( self-confidence).
Στην εποχή της  Amelia Earhart, δεν αναμενόταν οι γυναίκες να πετούν αεροπλάνα. Αν της έλειπε η αυτοεκτίμηση  δεν θα μπορούσε ποτέ να προσπαθήσει να γίνει πιλότος. Αντίθετα η Earhart,κυνήγησε με σιγουριά το  όνειρο της. Και ανταμείφτηκε τόσο με εκπλήρωση όσο και με δόξα.
5. Στερούμαστε την φαντασία να ονειρευόμαστε.
Για χιλιάδες χρόνια, το ανθρώπινο είδος ταξίδευε πάνω στο έδαφος με κάθε μέσο: με τα πόδια ,με το άλογο, με άμαξα, με τραίνο και τελικά με αυτοκίνητο. Και λόγω των ονείρων των αδελφών
Orville και Wilbur Wright, τώρα πετάμε πάνω από τους ωκεανούς σε λίγες ώρες. Οι με τόση φαντασία αδερφοί ξεπέρασαν την γελοιοποίηση και την αμφιβολία για να γίνουν πρωτοπόροι στις ανθρώπινες πτήσεις, και από τότε ο κόσμος δεν είναι πια ίδιος.
Πολλοί από εμάς κινούμαστε στη μετριότητα, στα μικρά, επειδή δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να ονειρευτούν. Παγιδευόμαστε στην πραγματικότητα και δεν τολμούμε ποτέ να πάμε πέρα από αυτά που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας.  . Η φαντασία,  μας  ανυψώνει πέρα από την μετριότητα δίνοντας μας ένα όραμα ζωής που  παρακάμπτει αυτά που βιώνουμε σήμερα. Τα όνειρα εμποτίζουν το πνεύμα μας με ενέργεια, μας κεντρίζουν το μεγαλείο..
Μην σταματήσετε ποτέ να ονειρεύεστε!

 © 2014 Μιχαήλ.Ι. Μαυροβουνιώτης. Απαγορεύεται η αντιγραφή, όλου ή μέρους αυτού του άρθρου ή η αναπαραγωγή του σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή ή η χρησιμοποίηση τους για προωθητικούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους σκοπούς, χωρίς την άδεια του συγγραφέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share