Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν μου είπαν να γράψω  αυτό το άρθρο ήταν ότι το πρώτο Συστατικό του Εξαιρετικού έπρεπε να είναι….
 Εκείνο που κάνει κάτι εξαιρετικό
Ο άνθρωποι που μας εμπνέουν είναι εκείνοι που επιτυγχάνουν πράγματα που αισθανόμαστε ότι είναι πέρα από εμάς-πέρα από το θάρρος μας ή τις έμφυτες μας ικανότητες μας ή την επιθυμία μας να πληρώσουμε ένα εξαιρετικό τίμημα. Τα επιτεύγματα μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των άλλων τεσσάρων συστατικών: και συστατικά χωρίς ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα άλλο από θεωρία και μόνο θεωρία.
Ευδοκιμούμε πάνω στις πραγματικές ιστορίες επιτυχίας των άλλων, στα αθλητικά, στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στις τέχνες ,ακόμη και στο Χόλυγουντ. Ντυνόμαστε σαν τους ήρωες καρτούν και δρούμε σαν δίχρονα παιδιά, ζητωκραυγάζοντας όταν κάποιος άλλος κερδίζει εκατομμύρια και μπαίνει στον τοίχο των αστέρων. Ντυνόμαστε σαν αυτά τα άτομα που έχουν επιτύχει πολλά. Μιλάμε σαν αυτά τα άτομα, το μοντέλο της ζωής μας ακολουθεί τις δικές τους συνήθειες και προτιμήσεις και θα κάναμε τα πάντα για να απολαύσουμε την παρουσία τους αν υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα.
 Αυτοί με τα Μεγάλα Επιτεύγματα γίνονται τα είδωλα μας επειδή ζουν τις ζωές που κι εμείς ονειρευτήκαμε να ζήσουμε. Είναι ακόμη το καύσιμο για πολλά όνειρα μας, έστω και αν δεν είναι όλες τις φορές και έστω κι αν είναι μόνο στη φαντασία μας. Τι είναι λοιπόν αυτά που προσδιορίζουν κάτι που κάνουμε ως Εξαιρετικό; Για παράδειγμα η ανατροφή υγειών, παραγωγικών και ευτυχισμένων παιδιών είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα.
 Επίσης τέτοιο είναι και η διδασκαλία των μελλοντικών ηγετών  της κοινωνίας στην υπεροχή. Συνήθως ο τρόπος με τον οποίον ανταποκρινόμαστε σε ένα επίτευγμα το προσδιορίζει ως Εξαιρετικό. Όταν αισθανόμαστε δέος. Όταν δίνουμε όλη την προσοχή μας. Όταν λαμβάνουμε το συναίσθημα της ολικής αφοσίωσης .Όταν γεμίζουμε με τη συγκίνηση της νίκης. Τότε είναι που κάποιος από εμάς έχει κάνει κάτι το Εξαιρετικό. Και αυτό υπάρχει στον καθένα μας σε
Και ποια είναι τα Συστατικά που τa βγάζουμε έξω από εμάς:
1.    Ο πρώτος πρόδρομος σε Εξαιρετικές Πράξεις πρέπει να είναι ένα Εξαιρετικό Όραμα
Με το Όραμα  εννοώ μια κρυστάλλινα καθαρή ταινία, ολοκληρωμένη με κάθε διάσταση πραγματικότητας –από τους διαλόγους μέχρι τα ηχητικά εφέ, μέχρι τα συναισθήματα που δημιουργεί μια ολόκληρη σκηνή.  ‘Ένα Όραμα της επίτευξης κάποιου τόσο εξαιρετικού πράγματος, το οποίο οι άλλοι δεν τολμούν ούτε καν να ονειρευτούν. Όλα τα Εξαιρετικά Επιτεύγματα ξεκινούν με μια καθαρή εικόνα και σύνολο συναισθημάτων του πως θα είναι… πως θα μοιάζει, πως θα ακούγεται –και το πιο σημαντικοί- ποια θα είναι τα συναισθήματα για αυτό που το επιδιώκει (και τον καθένα στο δρόμο του) όταν το έχει κάνει όλο πραγματικότητα. Οι μεγαλύτεροι άνδρες και γυναίκες στην ιστορία μας έγιναν αυτό λόγω των φυσικών τους τάσεων του να Οραματίζονται. Και για όποιον θέλει να μάθει την «τέχνη» αυτή, εμείς γνωρίζουμε ότι όλοι μας μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά πράγματα δεσμεύοντας το μυαλό και την καρδιά μας σε αυτά και χωρίς να επιτρέπουμε «εξόδους».  
2.    Ο δεύτερος πρόδρομος πρέπει να είναι η Επικοινωνία του Οράματος και οι Ανταμοιβές της Πραγματοποίησης .
Οι Εξαιρετικοί συνήθως έχουν την έμφυτη ικανότητα να επικοινωνούν το Όραμα τους και τις προκύπτουσες ανταμοιβές, σε όλους των οποίων το αίμα, ο ιδρώτας και τα δάκρυα θα χρειαστούν για να προχωρήσει αυτό μακριά. Οι Εξαιρετικοί Επικοινωνοί έχουν το θάρρος και την τρωτότητα να βάζουν την καρδιά τους στην σειρά για να την δουν. ακούσουν και αισθανθούν όλοι. Για αυτό  η εγκάρδια σύνδεση είναι εκείνη που συσπειρώνει τις δυνάμεις-tόσο τις ορατές όσο και τις μη ορατές- για να πραγματοποιήσουν το όραμα. Εκείνοι οι άνδρες και οι γυναίκες που μπορούν να το εμπλουτίσουν με πάθος και να το ακούν με κάθε ικμάδα της ύπαρξης τους, είναι εκείνοι και εκείνες που ανάβουν τα πνεύματα άλλων για να κάνουν πράξη τα μεγάλα έργα. 
3.Ο τρίτος πρόδρομος θα πρέπει να είναι η Αυτό-Υποκίνηση.
Αυτό το άγρια δυναμικό, και πάντα σε ροή κατασκεύασμα της ευφυίας –σαν τη δημιουργικότητα, την αιώνια αισιοδοξία, την Ηράκλεια ενέργεια και το θάρρος μια μητέρας που υπερασπίζεται τη ζωή του παιδιού της. Η Αυτό-Υποκίνηση μας δίνει την δύναμη να προσελκύουμε αυτά που χρειάζονται για να κάνουμε το Όραμα μας να αποδώσει καρπούς. Η Αυτό-Υποκίνηση ρέει σε άμεση αναλογία με το πόσο καθαρό και πειστικό είναι το Όραμα κάποιου στο μυαλό και στην καρδιά του. Όλοι χτυπάμε σε αυτό κατά καιρούς  και το έχουμε στον έλεγχο μας κάθε φορά  που δημιουργούμε φανταστικά αποτελέσματα Και είναι εκείνοι οι Εξαιρετικοί άνθρωποι ανάμεσα μας οι οποίοι διοικούν την πνευματική τους κατάσταση για να το διατηρούν διαρκώς σε ροή αφθονίας, ασχέτως των περιστάσεων, των εμποδίων ή των άμεσων αποτελεσμάτων. Η υποκίνηση είναι η μαγεία που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν.
4.Και ο τελευταίος πρόδρομος είναι το Θάρρος .
Αν και είναι Συστατικό της Υποκίνησης, όμως για εμένα  το Θάρρος είναι το συστατικό που διαρκώς επιτίθεται για την αναζήτηση Μεγάλων Επιτευγμάτων. Το Θάρρος να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες, τους αντιτιθέμενους. Το θάρρος να προκαλούμε την κρατούσα κατάσταση για μια ακόμη φορά …. Μετά από 1.000 φορές. Το Θάρρος να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις αποτυχίες και να  αναζωπυρώνουμε τις δικές μας φωτιές ενθουσιασμού για να επιστρέψουμε στο παιχνίδι και να ηγηθούμε της πορείας. Το Θάρρος είναι απλά η ικανότητα να βλέπουμε τον κίνδυνο που βλέπει και ο κάθε άλλος και εμείς όπως και να έχει να δρούμε, χωρίς να φοβόμαστε μήπως πληγωθούμε. Σκέψου απλά το τι μπορείς να πετύχεις όταν είσαι αρκετά θαρραλέος κάθε στιγμή της αναζήτησης σου.
Τι κάνει τους Εξαιρετικούς άνδρες και γυναίκες;
  • Εξαιρετικό Όραμα ,
  • Εξαιρετική Φωνή,
  • Εξαιρετική Υποκίνηση ,
  • Εξαιρετικό Θάρρος, και
  • Εξαιρετικά Κατορθώματα.
– Richard Brooke

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share