Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

13 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΔΙΔΑΞΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο WAYNE DYER


James Altucher
Ήμουν πολύ φοβισμένος .Ο Wayne Dyer επρόκειτο να έρθει στο podcast μου. Διάβασα 10 από τα βιβλία του. Είδα 5ή 6  από τα ειδικά PBS του.
Ο άνθρωπος που πούλησε πάνω από 150 εκατομμύρια βιβλία. Που αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους. Που ήδη είχες δώσει εκατοντάδες συνεντεύξεις. Τι θα μπορούσα να τον ρωτήσω εγώ;
Παρακολούθησα άλλες συνεντεύξεις που είχε δώσει. Ακόμη και με την κόρη του μίλησα για αυτόν.
Ήθελα να είμαι έτοιμος. Δεν ήθελα να κάνω τις ίδιες ερωτήσεις που ο καθένας θα του έκανε.
«Θα πρέπει να τον διακόπτεις» μου είπε η Claudia «αλλιώς θα συνεχίσει να μιλάει». Έτσι το πρώτο πράγμα ήταν να μάθω πώς να διακόπτω τους ανθρώπους.
Μετά, το άτομο που είχε την επιμέλεια του audio για το podcast μου είπε « Αυτό ήταν απίστευτα εμπνευστικό». Και μετά…παραιτήθηκε!!!
Ο Wayne Dyer «Φορούσε πολλά καπέλα». Ήταν θεραπευτής, καθηγητής, συγγραφέας, Μάζευε δωρεές για PBS. Μέχρι και για πολλούς ήταν ένας πνευματικός ηγέτης.
Δεν είχα ιδέα του τι ήταν. Νομίζω φορούσε πολλά καπέλα επειδή σε μια ενδιαφέρουσα ζωή, θα πρέπει να κάνεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Οι τελείες δεν πρέπει πάντα να συνδέονται.
Για μένα ήταν ο Υπέρτατος στο «Διάλεξε τον Εαυτό Σου» .
Ξεκίνησε φτωχός , ένα ορφανό που προερχόταν από τα σπίτια στο δάσος.
Πήγε σχολείο, έλαβε το PhD του, έγινε καθηγητής, και ήταν τόσο αξιαγάπητος από τους σπουδαστές του που κατέλαβε αξίωμα στα 35 του το 1975.
Ξέρεις τι εννοώ με το κατέλαβε αξίωμα; ( tenure). Σημαίνει  ότι το σχολείο θα έπρεπε να σε πληρώνει για το υπόλοιπο της ζωής σου. Σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να ανησυχήσεις για χρήματα ή για δουλειά. Έχεις τακτοποιηθεί.
Τι έκανε τότε εκείνος;
Παραιτήθηκε!!!!
Είχε γράψει ένα βιβλίο "Your Erroneous Zones" (Οι Περιοχές των Σφαλμάτων σου) και έτσι στα μάτια του ήσαν σαν να αποτύγχανε. Είχε πουλήσει 5.000 βιβλία, κάτι στο οποίο ένας εκδότης  συνήθως τρίβει τα χέρια του (έχει βγάλει δηλαδή ένα σεβαστό κέρδος) και λέει «Οκ, Στο επόμενο» .
Όμως δεν ήταν αρκετό. Δεν ήθελε ένας εκδότης να αποφασίζει αν ήταν επιτυχία ή όχι.
Και παράτησε την 100% ασφαλή δουλειά του. Όλοι τότε είπαν πως τρελάθηκε και τον παρακαλούσαν να μην το κάνει.
Εκείνος αγόρασε το υπόλοιπο απόθεμα των τυπωμένων βιβλίων του από τον εκδότη του και τα έβαλε στο πορτ-μπακάζ του στέισιον βάγκον του.
Με την εννιάχρονη κόρη του να κάθεται δίπλα του οδήγησε σε όλη την χώρα, από βιβλιοπωλείο σε βιβλιοπωλείο, και τους παρακαλούσε να πάρουν το βιβλίο του.
Εσύ επιλέγεις τον εαυτό σου, μια επιλογή κάθε φορά. Εσύ επιλέγεις τον εαυτό σου κάθε μέρα. Εσύ επιλέγεις τον εαυτό σου με όλους τους φόβου σου και τις ελπίδες σου να είναι αναμεμιγμένα και κανείς να μην ξέρει τι πρόκειται να συμβεί.
Αν όμως το κάνεις με μια αίσθηση  αποστολής, μια πίστη στο όραμα σου, το τι θα συμβεί μπορεί να μην είναι αυτό που περίμενες , αλλά ποτέ δεν θα πεις «Αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν…»
Πούλησε 100 εκατομμύρια βιβλία από τότε .
Πριν κάνω το podcast μίλησα για τον  Wayne Dyer σε έναν φίλο μου που νόμιζα θα ήταν πολύ σκεπτικιστής για αυτό .Ο φίλος μου  είναι ο  CEO μιας εταιρίας που κάνει ετήσια τζίρο $200 εκατομμύρια.
Wayne Dyer είναι κάτι σαν ήρωας για εμένα" είπε, και ήμουν περίεργος να μάθω τον λόγο.
«Σκέψου το κάπως έτσι: έκανε 10 φιλανθρωπικές εκστρατείες με συλλογή χρημάτων για το  PBS. Μάζεψε πάνω από $150 εκατομμύρια για το PBS.
Αυτό είναι εντυπωσιακό είπα.
« Ναι αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το PBS κάνει αυτά τα shows ξανά και ξανά . Και έχουν υψηλότερες τηλεθεάσεις από όλες τις άλλες ζωντανές  εκπομπές των καναλιών μαζί .
Σκέψου τώρα πόσο τηλεοπτικό χρόνο δηλαδή και δωρεάν διαφήμιση πήρε ο Wayne Dyer για τον εαυτό του κάνοντας αυτά τα shows. « 
Δεν νομίζω πως για αυτό έκανε αυτά τα shows o Dyer  όμως έχεις μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία. Υπάρχει κάτι κακό με το να μαζεύεις χρήματα, να εμπνέεις εκατομμύρια ανθρώπους και να βοηθάς  επίσης και τον εαυτό σου; Ήταν αυτό που μου υπογράμμιζε ο CEO .
Αν πας στον κατάλογο με τα πρόσφατα  podcast μου, θα βρεις αυτή τη συνέντευξη.
Να εδώ τώρα 13 πράγματα που ο Wayne Dyer μου είπε πως κάθε μέρα μαθαίνει:
1. ΔΟΥΛΕΥΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.
Όταν το βιβλίο «Οι περιοχές των σφαλμάτων σας» εκδόθηκε , απαγορεύθηκε σε όλες τις χώρες του τότε λεγόμενου «σιδηρούν παραπετάσματος».. Έτσι ο Dr. Dyer πέρασε λαθραία κάποια βιβλία στην Πράγα. Τόσο πολύ πίστευε στο μήνυμα που διέδιδε με  το βιβλίο του.
2.ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Ο Dr. Dyer μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο, μια απίστευτα σκληρή εμπειρία και μια εμπειρία την οποία πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ήσαν ικανοί να ξεπεράσουν ποτέ.
Όμως οι δύσκολες εμπειρίες είναι αυτές που σμιλεύουν την ψυχή. Τώρα , είναι ευγνώμων ,όπως μου είπε, για αυτές τις εμπειρίες.  
3. ΠΗΓΑΙΝΕ  ΕΣΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Στο ξεκίνημα της καριέρας του, κάποιος είπε στον Dr. Dyer “Ο μόνος τρόπος να προσεγγίσεις τον καθένα στην Αμερική είναι να μπεις σε ένα εθνικό TV show.”
«Ασχέτως του πόσες φορές αυτός  ο άνθρωπος ήρθε σε επαφή με τα μεγάλα shows, με απέρριπταν κάθε φορά».
‘Έτσι γέμισε το αυτοκίνητο του με βιβλία και οδηγώντας γύρισε όλη τη χώρα για να συνδέεται με τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο.
Σήμερα ο καθένας θέλει να πάει «viral»[1] . Θέλουν το internet να τους κάνει επιτυχημένους σε μια νύχτα. Όμως ορισμένες φορές απλά χρειάζεται να δουλέψεις σαν τρελός και να πας εσύ στους ανθρώπους. Έναν κάθε φορά, πρόσωπο με πρόσωπο.
Το "Viral"  (ιογενής μετάδοση) συχνά είναι μια ασθένεια από την οποία θέλεις να απαλλαγείς. Όμως η ΣΥΝΔΕΣΗ μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου οφέλη.
4. “ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΣ ΟΤΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ”
Είπε ότι σήμερα ο καθένας είναι τόσο ανυπόμονος να κατηγορήσει την κατάσταση στο Χρηματιστήριο ή στην Οικονομία.

Αλλά όσους πενιχρούς πόρους κι αν διαθέτεις, κάνε τους να δουλέψουν για εσένα. Βρες έναν τρόπο να πας μπροστά.
Είπε ότι από όταν ήταν 9 ετών δεν έχει μείνει ποτέ του άνεργος, ακόμη κι όταν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να μεταφέρει τσάντες από το σούπερ μάρκετ, για λίγα χρήματα.
Το μυστικό για μια εμπλουτισμένη ζωή  είναι το να έχεις μια καίουσα επιθυμία. Ο Wayne λέει πως θα πρέπει α έχεις « μια εσωτερική φλόγα που ασχέτως τι σου συμβαίνει ,ποτέ της δεν τρεμοπαίζει». Αυτή η επιθυμία θα σε κάνει ικανό να αδράξεις κάθε ευκαιρία και να δημιουργήσεις τη ζωή που θέλεις να ζήσεις.
Μην αφήσεις κανένα να σου πει ότι δεν μπορείς να κάνεις το ΑΒΓ επειδή δεν έχει αυτό λεφτά.
 «Οι άνθρωποι συνήθιζαν να μου λένε Μην είσαι δάσκαλος, δεν μπορείς να βγάλεις χρήματα κάνοντας το» ." μου είπε ο Wayne.
Τώρα όμως λέει, ότι είναι ένας δάσκαλος με την μεγαλύτερη τάξη (αίθουσα διδασκαλίας) και τον μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών.
Κάθε μέρα, μην προσπαθείς να πηδάς σε ένα άλλο κουτί. Απλά να προσπαθείς να σκέπτεσαι λίγο έξω από το κουτί που σε έχει βάλει η κοινωνία..
5.ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΖΩΗ  
Ο Wayne λέει ότι αν κάτι δεν δουλεύει στη ζωή του , πάντα λέει στον εαυτό του « θα πρέπει να γίνεται επειδή  δεν έχω χρησιμοποιήσει αρκετή αποφασιστικότητα  ή δεν είμαι αρκετά άφοβος ή δεν ήθελα να κάνω ότι χρειαζόταν προκειμένου να το κάνω να συμβεί»
Ποτέ  του δεν άφησε τον εαυτό του να βρει κάποιες δικαιολογίες. Και αυτό γιατί, ακόμη κι όταν υπάρχει κάποια εξωτερική εξήγηση, ο ίδιος δεν μπορεί να ελέγξει τους εξωτερικούς παράγοντες. Το μόνο που μπορεί να ελέγξει είναι ο εαυτός του.

6. «ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ»
Στις 26 Ιουνίου 2013 ο Wayne ανακοίνωσε σε όλη την οικογένεια του ότι είχε ολοκληρώσει την συγγραφή βιβλίων.
Εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια γιατί ένοιωθε σαν αυτό το κεφάλαιο της ζωής του να είχε ολοκληρωθεί.
Και μετά, στις 27 Ιουνίου, άρχισε να γράφει το επόμενο βιβλίο του. Είχε 100% πρόθεση να τελειώσει με τα βιβλία, όταν όμως ένοιωσε την επείγουσα φύση να ξεκινήσει να γράφει εκείνο το πρωί, την αγκάλιασε.
Παρά να αντιστέκεται  και να πιέζει τα δικά του προγράμματα, αποδέχθηκε αυτό που του ήρθε στο δρόμο του και το άφησε να τον κατευθύνει.
7.ΕΙΜΑΣΤΕ «ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ» ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Το σώμα μας , τους σωματικούς περιορισμούς μας,κλπ.
Όμως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε επιλογές.Επιλέγουμε το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που μας δόθηκαν.
Βελτιώνοντας (ή μη βελτιώνοντας) κατά 1% την ημέρα δεν είναι κάτι παρατηρήσιμο. Για αυτό είναι τόσο εύκολο στους ανθρώπους να λένε " Δεν συμβαίνει τίποτα» και   ακούσια  κοστίζουν στη ζωή τους 1% την ημέρα. Εστιάσου σε αυτή την κατά 1% βελτίωση και τα πάντα αλλάζουν.
8. ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΕΙΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Μπορεί να λες «ΟΚ  James,πολλά από αυτά τα μαθήματα αφορούν στο να ακολουθείς τον σκοπό σου, τι γίνεται όμως όταν δεν ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός σου.
Ο Wayne ρώτησε “Ποια είναι η διάφορά ανάμεσα στο καλό και στον Θεό;»
Η απάντηση είναι : ΚΑΜΙΑ
Έτσι λοιπόν οτιδήποτε σε κάνει να νοιώθεις καλά, οτιδήποτε σε ενεργοποιεί και σε φωτίζει και ανεβάζει εσωτερικά, αυτό είναι ο Θεός. Αυτό είναι ο Θεός που σου λέει ότι αυτό είναι αυτό που προορίζεσαι να κάνεις.
Δεν πιστεύω ότι  ο καθένας έχει ένα σκοπό στη ζωή του. Και δεν ου αρέσει να προσελκύω οποιαδήποτε θρησκευτική φιλοσοφία για να δίνει περιεχόμενο στη ζωή μου.
Όμως , μου αρέσει η ιδέα να παίρνω αυτό το ΚΑΜΙΑ και να το γεμίζω-έστω και μόνο για σήμερα- με κάτι που αγαπώ .
9. «ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΕΟΥΣ»
Η ζωή είναι ένα δώρο. Μην αφήνει το Εγώ σου να μπαίνει εμπόδιο στην πλήρη εμπειρία της και εκτίμηση της.
Όταν ήμασταν παιδιά, γελούσαμε και κάναμε ερωτήσεις. Όταν είμαστε μεγάλοι, κλαίμε και φωνάζουμε απαντήσεις.
Κάποιες φορές είναι καλό να νοιώθεις σαν παιδί ξανά, ακόμη και στην ηλικία των 75.
10. ΤΟ ΝΟ 1 ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΕΙΩΝΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΛΟΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ  « ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ»
Είναι δύσκολο να ζεις τη ζωή που εσύ θέλεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και δύναμη και να μην φοβάσαι. Και όλα αυτά είναι δύσκολα πράγματα.
Βρίσκεις την εναλλακτική σου να σε περιμένει, στο κρεβάτι του θανάτου.
11.ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ
Όχι με έναν άϋλο τρόπο, χωρίς σύνδεση με τον αληθινό κόσμο. Πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κοροϊδέψουν μ4 αυτή την λέξη.
Η «Διαφώτιση» έχει να κάνει 100% με την βελτίωση των σχέσεων σου. Το να είστε πιο αγαπημένοι με την σύζυγο σας. Το να είστε πιο υπομονετικοί με τα παιδιά σας. Η αναζήτηση του διαφωτισμού αφορά στην καθημερινότητας σας με αληθινούς τρόπους.
12. «ΥΠΑΡΧΟΥΝ 3 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ»
1.  Να υποφέρεις: η αντανάκλαση του πόνυ στο παρελθόν και η μάθηση από αυτό
2.  Να είσαι παρών: Να μαθαίνεις από ότι περνάς τώρα
3.  Να βγάζεις πράγματα από το δρόμο σου: Να γίνεσαι προδραστικός παρά απλά να αντιδράς.
13. «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΗΠΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ»
Ασχέτως του τι μπορεί να συμβαίνει γύρω μας, υπάρχει ένα μέρος μέσα μας στο οποίο είσαι σε 100% έλεγχο του τι συμβαίνει.
«Ίσως να μην μπορείς να ελέγξεις τα φοβερά πράγματα του οποία σου συμβαίνουν, αλλά ελέγχεις το πώς ανταποκρίνεσαι.
Έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και της ευτυχίας σου. Όχι ότι αυτό είναι απίστευτα δύσκολο, όμως ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΟΣ δεν έχει τη δύναμη πάνω στο τρόπο σκέψης σου.
Ήμουν σε έξαψη μετά την συνέντευξη . Με είχε συναρπάσει. Ένοιωθα σαν να το να κάνω ένα podcast ήταν το σωστό πράγμα. Δεν ήμουν σίγουρος μέχρι τότε.
Ίσως περισσότερο από όλα έμαθα από ένα πράγμα που μου είπε προς το τέλος:
«Είσαι πρόθυμος να κάνεις ότι χρειαστεί για να κάνεις πραγματικότητα το πράγμα που σε ενθουσιάζει; Είσαι ατρόμητος;"
Θα είμαι ειλικρινής: Δεν ξέρω. Ορισμένες φορές είναι πολύ δύσκολο. Ορισμένες φορές η κρίση χτυπάει και δεν μπορείς να κουνηθείς
Νομίζω είναι ΟΚ. Ορισμένες φορές θα πρέπει να παίρνεις λίγο χρόνο και να ξεκουράζεσαι, να γεμίζεις την ενέργεια σου.
Όμως πιστεύω ότι οι τελευταίες του λέξεις προς εμένα είναι το μυστικό:
"Να έρχεσαι από ένα μέρος συμπόνιας κι αγάπης».
_______________________________________________________________
13 υπέροχα μαθήματα ζωής. Βάλτε τα στη ζωή σας ΑΜΕΣΑ

Θέλετε να λαμβάνετε ΠΡΩΤΟΙ κάθε νέο άρθρο δημοσιεύεται εδώ. Κάντε εγγραφή με το email σας πάνω αριστερά
Μιχαήλ.Ι.Μαυροβουνιωτης
Spiritual Life Coach

[1] Viral-Διάδοση μέσω φήμης που μεταδίδεται σαν τον ιό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share