Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

6 ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΑΚΟΥΣΜΑ




Το ενεργητικό άκουσμα (που το ονομάζουμε και διαδραστικό άκουσμα) ωφελεί και τα δύο μέρη που συμμετέχουν σε μια συζήτηση. Βοηθάει στην εξασφάλιση του ότι ο ομιλητής θα ακουστεί πραγματικά. Είναι όμως εξίσου καλό και για τον ακροατή καθώς του επιτρέπει να παραμερίσει  αποσπάσεις και κρίσεις (καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες). Έτσι όχι μόνο σε εμποδίζει από το να χάσεις σημαντικές λεπτομέρειες, αλλά σε βοηθάει διδάσκοντας σου πως μπορείς να αποσυντονιστείς από αχρείαστες διακοπές και να εστιάζεις σε άλλα σημαντικά καθήκοντα.
Μπορείς να συμπεριλαμβάνεις τις παρακάτω 6 φράσεις στις συζητήσεις σου και έτσι να γίνεσαι καλύτερος ακροατής. Όταν κάποιος σου μιλάει, να τις έχεις στο μυαλό σου,και όταν παρατηρείς την προσοχή σου να αποσπάται, ή εμφανίζεται μια ειδοποίηση στο κινητό σου ή αρχίζεις να σκέφτεσαι άλλα πράγμα, τότε μπορείς να επιτρέψεις στη νοητική σου λίστα αυτών των 6 φάσεων και να κάνεις ένα ενεργητικό άκουσμα.
Να λοιπόν οι 6 φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιείς για να επιδεικνύεις ενεργητικό άκουσμα:
1)    «Δηλαδή εννοείς……»
Εναλλακτικές φράσεις:
«Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω».
«Μπορείς να μου πεις λίγα ακόμη για αυτό;»
2)    «Αυτό ακούγεται σαν…»
Εναλλακτικές φράσεις:
«Αυτό που εγώ ακούω»
«Φαίνεσαι λίγο».

3)    «Αλήθεια;»
Εναλλακτικές φράσεις
«Πότε;».
«Πως;».
«Πλάκα μου κάνεις».
4)    «Παρατήρησα ότι…».
Αυτή η φράση δεν περιορίζεται μόνο στον γραπτό λόγο-αλλά μπορεί να θέλεις να διευκρινήσεις  επίσης  τι μπορεί να δείχνει μια  μη λεκτική συμπεριφορά.

5)    «Ας σιγουρευτούμε ότι το κατάλαβα σωστά»
Εναλλακτικές φράσεις:
          «Αυτά είναι τα βασικά σημεία που άκουσα μέχρι τώρα».
          « Να σιγουρευτούμε ότι άκουσα σωστά».
«Ας σταματήσουμε για να σιγουρευτούμε ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος».
6)    «Λυπάμαι, αυτό  είναι χάλια»
Εναλλακτικές φράσεις:
«Λυπάμαι που το περνάς αυτό».
«Τι άσχημη κατάσταση. Λυπάμαι».
«Αυτό είναι πολύ σκληρό. Πως μπορώ να βοηθήσω;».
Άκου Προσεκτικά
Όλοι έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε και συχνά νιώθουμε ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Πάντα υπάρχει μια προθεσμία και πάντα υπάρχει ένα μέρος στο οποίο πρέπει να πας. Μπορεί λοιπόν να σου ακούγεται δύσκολο το να δώσεις προσοχή, ειδικά όταν έχεις στο μυαλό σου μια μεγάλη λίστα πραγμάτων που πρέπει να κάνεις ή οποία απασχολεί μεγάλη πνευματική ενέργεια.

Όπως όμως γνωρίζουμε όλοι, το ενεργητικό άκουσμα δεν ωφελεί μόνο τον άλλο που συμμετέχει στη συζήτηση- αλλά έχεις και εσύ πολλά να κερδίσεις από αυτό. Από το να βεβαιώνεσαι ότι δεν έχασες σημαντικές λεπτομέρειες, μέχρι να εξασκήσεις την προσοχή σου για ένα σημαντικό καθήκον σου, το να βάλεις σε εφαρμογή αυτές τις φράσεις μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις ένας προνοητικός και γεμάτος κατανόηση ομιλητής.

Μιχαήλ.Ι.Μαυροβουνιιώτης

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Bookmark and Share