Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

10 ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Ένας χρόνος φεύγει, ένας νέος χρόνος αρχίζει να δημιουργείται. Πριν μπούμε σε σκέψεις, όνειρα , στόχους και ευχές καλό θα ήταν να συμφωνήσουμε σε κάποιες σκέψεις:
• Εμείς είμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας. Το σήμερα είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων και αποφάσεων που πήραμε «χθες», καθώς και το «αύριο» ομοίως θα είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων και αποφάσεων που λαμβάνομε «σήμερα».
Εμείς έχουμε τη ευθύνη της ζωής μας. Για τα καλά και για τα κακά.
Τα πάντα είναι ενέργεια: Σκέψεις, συναισθήματα, δράσεις. Και η ενέργεια προσελκύει όμοια ενέργεια με αυτή που εκπέμπουμε.
Μπορούμε να αλλάξουμε όσα συμβαίνουν, αλλάζοντας; Το πως σκεφτόμαστε και πως αισθανόμαστε, το οποίο θα μας οδηγήσει και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο δράσεων.
Αξίζουμε μια καλύτερη ζωή και μπορούμε να την έχουμε. Σε αυτό δεν υπάρχει κανείς περιορισμός.
‘Έτσι λοιπόν, σαν ένδειξη της ευγνωμοσύνης μου για την γνωριμία και αλληλεπίδραση που είχαμε το 2009 , και αυτών των θαυμάσιων πραγμάτων που μας περιμένουν το 2010, σας δίνω τις 10 ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο που δουλεύω με τους πελάτες μου στα προγράμματα coaching του ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ. Απάντησε σε αυτές με αμεσότητα , αφού θα είναι ο βοηθός σου για να μπορείς να θέσεις στόχους το 2010.
ΟΙ 10 ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2009 ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ

1.Με αφήνει σε καλύτερη κατάσταση ή όχι από ότι όταν ξεκίνησε;


2.Ποιά ήταν τα 10 πράγματα για τα οποία αισθάνομαι περήφανος


3.Τι πήγε καλά; Τι δούλεψε καλά;


4.Τι ήταν αυτό που το έκανε να δουλέψει καλά; Και γιατί αυτό είναι σημαντικό για μένα;

5.Ποια θα ήταν μια ιδανική Χρονιά για εμένα ;Πως θα την περιέγραφα; Πως θα ήθελα να νοιώθω;


6.Τι δεν πάει ακόμη καλά ; Πως δεν θα ήθελα να νιώσω ξανά;


7.Τι θα ήταν ένα πράγμα που αν το έκανα θα με πήγαινε πιο κοντά στην Ιδανική κατάσταση και στο πως θέλω να νιώθω;


8)Πως θα ήθελα να είναι η ζωή μου την 31Δεκεμβρίου 2010;


9)Τι θέλω να κάνω , να γίνω, να αποκτήσω τη νέα χρονιά; Πως θέλω να νιώθω;


10) Ποιές είναι οι βασικές αξίες μου που πρέπει να τιμήσω και τι θέλω να αλλάξω πάνω μου;



Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν:
• Συνολικά για τη ζωή σας
• Για την Προσωπική σας Ζωή ή και για την Επαγγελματική σας Ζωή
• Για κάθε Τομέα της ζωή σας που απαρτίζει τον Τροχό Της Ζωής σας .


Σας εύχομαι να συνδημιουργήσετε μια Υπέροχη χρονιά . Να είναι το 2010 γεμάτο

Αγάπη, Αρμονία, Ακεραιότητα, Αφθονία, Αυτογνωσία, Αναγνώριση
Βοήθεια, Βραβεύσεις
Γνώση
Δέσμευση
Επιτεύγματα, Ενέργεια, Ευεξία, Ευγνωμοσύνη,
Ζωτικότητα
Ηρεμία, Ήθος
Θάρρος
Ικανοποίηση
Καλοσύνη
Λύσεις
Μαθήματα
Νεανικότητα
Ξεγνοιασιά
Οφέλη
Προσφορά
Ροή
Σχέσεις
Τέχνη, τεχνική,
Υγεία
Φίλους
Χρήματα
Ψάξιμο
Ωριμότητα

Μιχαήλ Μαυροβουνιώτης, coachmichail@gmail.com


Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣΛΟΟΥ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗς ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν διότι δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ένα επίπεδο αυτό-πραγμάτωσης. Ενδεχομένως να στηρίζουν τον ισχυρισμό τους στην περίφημη πυραμίδα αναγκών του Αβραάμ Μάσλοου. Ο Μάσλοου ήταν ένας ψυχολόγος ο οποίος μελέτησε τα ανθρώπινα κίνητρα, και οδηγήθηκε στη δημιουργία μιας πυραμίδας που έδειχνε τι χρειάζονται οι άνθρωποι προκειμένου να νοιώσουν πληρότητα.

Η βάση της πυραμίδας του Μάσλοου ξεκινά με τις βασικές ανάγκες διαβίωσης :αέρας, νερό, τροφή, στέγη, ζεστασιά, ύπνος, σεξ και ούτω καθεξής. Στο δεύτερο επίπεδο συναντάμε τις ανάγκες ασφάλειας: προστασία από τα φυσικά στοιχεία, κοινωνική τάξη, νόμοι, κλπ. Το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνει τις κοινωνικές μας ανάγκες :αγάπη οικογένεια, σχέσεις εργασία, κλπ. Στο τέταρτο επίπεδο βρίσκουμε τις προσωπικές μας ανάγκες: επιτεύγματα, φήμη ευθύνες, ανεξαρτησία, γόητρο, κύρος κλπ.

Αρχικά ο Μάσλοου τοποθετούσε την ανάγκη αυτό – πραγμάτωσης στην κορυφή της πυραμίδας των πέντε επιπέδων. Η ανάγκη αυτή ικανοποιούνταν μέσω της προσωπικής εξέλιξης, της αυτό – εκπλήρωσης και της απόφασης για τις προσωπικές δυνατότητες. Μεταγενέστερα μοντέλα τοποθετούν την αυτό – πραγμάτωση σε ένα έβδομο επίπεδο (πάνω από τα δύο άλλα: τις νοητικές ανάγκες – που περιλαμβάνουν τις ανάγκες για γνώση, νόημα και αυτογνωσία- και τις αισθητικές ανάγκες – που περιλαμβάνουν τις ανάγκες για ομορφιά, ισορροπία και μορφή).Κάποια άλλα μοντέλα έχουν προσθέσει ένα τελευταίο όγδοο επίπεδο: τις Πνευματικές μας ανάγκες, οι οποίες καλύπτονται μέσω της υπερβατικότητας και της βοήθειας που προσφέρουμε σε άλλους ώστε να επιτευχθεί η αυτοπραγμάτωσης.

Ο Μάσλοου ήταν της άποψης πως οι ανάγκες πρέπει να ικανοποιούνται κατά τη σειρά των επιπέδων που περιέγραψε. Θεωρούσε πως μόνο όταν κάποιος φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο μπορεί να ξεκινήσει να δουλεύει προς το επόμενο.

Αν και πιστεύω πως η πυραμίδα του Μάσλοου είναι κατά βάση λογική και αξιόπιστη, συχνά υπάρχουν αρκετά στοιχεία και ενδείξεις σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να προσβλέπουν σε, και να καλύπτουν, ανάγκες που ανήκουν σε επίπεδα υψηλότερα από εκίνο το οποίο ακόμα δεν έχουν ικανοποιήσει πλήρως. Για παράδειγμα , κάποιος που πασχίζει στο τρίτο επίπεδο, στις κοινωνικές ανάγκες δηλαδή, δεν αποκλείεται να ανακαλύψει πως μέσω της γνώσης, στο πέμπτο επίπεδο δηλαδή, μπορεί να εκπληρώσει κάποιες από τις κοινωνικές και προσωπικές τυ ανάγκες, οι οποίες εντάσσονται στο τρίτο και τέταρτο επίπεδο αντίστοιχα.

Επιπλέον πιστεύω πως κάθε άνθρωπος αξίζει την ευκαιρία να φτάσει στην αυτοπραγμάτωση και να αγγίξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η προσφορά σας θα βοηθήσει εσάς και πολλούς άλλους να τα καταφέρουν.

Τέλος, θεωρώ πως δεν μπορεί να επιτευχθεί η αυτοπραγμάτωση αν προηγουμένως δεν καλυφθούν οι ανάγκες των περισσότερων ,αν όχι όλων, των κατώτερων επιπέδων.

Κατά συνέπεια για να περιορίσουμε τη βία, να προάγουμε την ισότητα και να ενισχύσουμε την αίσθηση πληρότητας του ανθρώπου, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης και ασφαλείας τους. Δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον Δυτικό κόσμο (ναι καλά ακούσατε , και στο δυτικό κόσμο) στερούνται τα απαραίτητα μέσα για την ικανοποίηση των αναγκών τους, και περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο παγκόσμια ζουν σε ανάλογες συνθήκες, υπάρχει πολύ δουλειά. Όπως πιθανά και να γνωρίζετε, υπάρχουν αρκετές ποσότητες τροφής, νερού και άλλων πόρων για να συντηρηθεί κάθε κάτοικος αυτού του πλανήτη. Όμως ξη κατανομή τους είναι καταφανέστατα άνιση. Όταν βοηθάτε άλλους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, παράλληλα αυξάνετε την πιθανότητα να ικανοποιήσετε και τις δικές σας ανάγκες.

Όταν ανταγωνίζεστε να καλλιεργήσετε τα χαρακτηριστικά της αυτοπραγμάτωσης του Μάσλοου (δείτε το σχήμα) , θα νιώσετε πραγματικά ευτυχισμένος. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα σας χαρίσουν περισσότερη σοφία, δυνατότερες σχέσεις, μεγαλύτερη συμπόνια και εσωτερική γαλήνη. Αν επιτύχετε την αυτοπραγμάτωση, θα είστε σε θέση να προσεγγίσετε καταστάσεις με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και διαύγεια. Θα αντιμετωπίζετε πλέον τα προβλήματα ως προσκλήσεις και ως ευκαιρίες εξέλιξης. Δεν θα στηρίζεστε στον πολιτισμό ή στο περιβάλλον για να διαμορφώνετε τις απόψεις σας. Θα μπορείτε να διαφυλάξετε τις αξίες σας. Θ πιστεύετε στη δικαιοσύνη. Θα είστε σε θέση να αγκαλιάσετε και να απολαύσετε όλες τις φυλές, τις κουλτούρες και τη διαφορετικότητα. Θα γίνετε διαλλακτικοί, συμπονετικοί , πονόψυχοι. Θα αυτοσαρκάζεστε. Θα αποζητάτε πραγματικές εμπειρίες, ουσιαστικές.

Πιστεύω πως όσο πιο γενναιόδωροι και ευγενικοί δότες γίνεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να καλλιεργήσετε κάποιο ή όλα τα προαναφερθέντα χαρίσματα.

Bookmark and Share